Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie oddělí radikalizované vězně od ostatních

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Paříž - Radikalizovaní vězni ve Francii už nebudou pobývat v celách s ostatními trestanci, ale budou drženi ve zvláštních izolovaných prostorách pro 15 až 20 vězňů.

Oznámil to v pátek francouzský premiér Édouard Philippe. Vláda podle něj vytvoří pro vězně odsouzené za terorismus nebo jiné trestné činy 1500 míst ve věznicích po celé zemi. Ti nejnebezpečnější odsouzenci pak budou drženi ještě v přísnějších podmínkách.

Ve francouzských věznicích se podle serveru 20minutes.fr nyní nachází zhruba 70.000 trestanců, z toho 512 si odpykává trest za teroristické skutky a 1139 vězňů za jiné trestné činy, ale úřady je považují za radikalizované.

Plán vlády počítá i s vytvořením tří středisek, jejichž úkolem bude dohled nad navrátilci ze Sýrie a z Iráku. Do vlasti se podle úřadů vrátilo z těchto zemí už 323 osob, z toho 68 nezletilců. Celkem od roku 2014 odešlo z Francie za islámskými radikály do Sýrie a do Iráku asi 1700 lidí a jejich možný návrat úřady znepokojuje.

Témata:  Francie věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy