Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové uctili památku zavražděného politika Němcova

Vražda Borise Němcova, kritika prezidenta Putina
Vražda Borise Němcova, kritika prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva/Petrohrad - Tisíce lidí se dnes podle tiskových agentur zúčastnilo v centru Moskvy pochodu k uctění památky Borise Němcova, opozičního politika a předního kritika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Němcov byl v ruské metropoli zavražděn před třemi lety. Demonstranti nesli transparenty s hesly na podporu demokracie, někteří skandovali "Putin je zloděj" nebo "Jsme Boris Němcov", uvedl web Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Na akci podle něj dorazili přední liberální opoziční politici, například Xenija Sobčaková (Občanská iniciativa) a Grigorij Javlinskij (Jabloko), kteří jsou registrováni jako kandidáti pro březnové prezidentské volby v zemi.

Agentura TASS s odvoláním na policii napsala, že na moskevský pochod přišlo zhruba 4500 lidí. Z Petrohradu, kde se konala podobná vzpomínková akce, byla podle RFE/RL ohlášena účast asi 2000 lidí.

Témata:  Rusko Boris Němcov

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy