Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržený Muslim: Stropnický slíbil Turecku férové jednání, o vazbě pro Kurda rozhodne Nikulinův soudce

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha/Brusel - Česká republika bude v případě turecké žádosti o vydání zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima postupovat podle zákona. Svému tureckému kolegovi Mevlütovi Çavusogluovi to chce telefonicky sdělit český ministr zahraničí Martin Stropnický. O vzetí kurdského politika do předběžné vazby bude v úterý rozhodovat soudce Jaroslav Pytloun, který loni řešil například přípustnost vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Stropnický zároveň odmítl byť i jen spekulovat o možnosti, že by Praha uvažovala o možnosti vyměnit dva české občany nyní vězněné v Turecku právě za Muslima. Turecký soud loni poslal na více než šest let Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase do vězení za spolupráci se syrskými Kurdy.

"Určitě nebudeme po telefonu s prominutím handlovat. U nás fungují jasná pravidla, jsme právní stát a rozhoduje to soud. V důsledku to může ještě rozhodnout ministr spravedlnosti. Ale to je vše," řekl Stropnický po jednání ministrů zahraničí EU. Verdikt českého soudu o Muslimovi by přitom podle něj mohl padnout už v úterý. Rozhodnutí o vazbě je věcí soudů, extradiční žádost pak záležitostí soudů a ministerstva spravedlnosti.

Turecká strana se na českou diplomacii kvůli Muslimovi obrátila v neděli. "Obdrželi jsme nótu, v níž nám byl oznámen záměr požádat o vydání Sáliha Muslima a zároveň v ní Turecko žádá o předběžnou vazbu," řekla v Praze mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Praha kvůli vývoji požádala v některých zemích o lepší ostrahu svých velvyslanectví, upozornil český ministr zahraničí. Nic dramatického se podle něj ale zatím neděje, případné protesty jsou pokojné a lidé jen před zastupitelskými úřady "dávají najevo svoji podporu Kurdům obecně".

Další postup v Muslimově kauze je nyní v rukou soudce Pytlouna, který rozhodne o tom, zda muže propustí na svobodu, nebo ho pošle do vazby, kde by cizinec čekal na vydávací řízení.

Ve sledované kauze Rusa Jevgenije Nikulina, jehož vydání žádají USA i Rusko, posvětil loni Pytloun přípustnost vydání do obou zemí, což následně potvrdil pražský vrchní soud. Poslední slovo bude mít - stejně jako ohledně případné extradice Muslima - český ministr spravedlnosti.

Témata:  Martin Stropnický Turecko Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy