Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký ministr odstoupil kvůli aféře své ženy, neoprávněně pobírala finanční podporu na bydlení

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecký ministr hospodářství a rozvoje Dimitris Papadimitriu podal demisi poté, co premiér Alexis Tsipras v pondělí odvolal jeho manželku z funkce náměstkyně ministryně práce. Neoprávněně pobírala finanční podporu na bydlení.

Papadimitriu rezignoval hned v pondělí v noci po odvolání své ženy. "Komunikoval s předsedou vlády a sdělil mu, že tak činí kvůli politické citlivosti" problému kolem manželky, řekl zdroj Reuters z ministerstva hospodářství. Dodal, že Tsipras demisi přijal.

Papadimitriuova choť Rania Antonopuluová pobírala příspěvek na bydlení, ačkoli v oblasti Atén vlastní nemovitost. Podle webu řeckého listu Proto Thema si tak za téměř dva roky přišla na 23.000 eur (přes 580.000 korun). Antonopuluová se bránila tvrzením, že pouze využila platného zákona z roku 1994.

Pro Tsiprase, který po volebním vítězství v roce 2015 sliboval, že nová vláda skoncuje s hamižnými zvyky svých předchůdců, ale tato aféra představovala vážnou nepříjemnost. Vládnoucí levicová formace SYRIZA notně zaostává ve volebních preferencích. Opozičními konzervativci mají velkou šanci příští volby vyhrát.

Témata:  Řecko Alexis Tsipras Syriza

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy