Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký nejvyšší soud omezil právo na kauci migrantů čekajících na deportaci

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington - Americká nejvyšší soud omezil právo na kauci v případě přistěhovalců, kteří jsou během deportačního řízení zadržováni. Zvrátil tak rozhodnutí soudů nižší instance, podle kterých měl migrant po šesti měsících v detenci nárok na slyšení o možném stanovení kauce.

Soud nyní svým verdiktem podpořil tvrdý přístup administrativy Donalda Trumpa ke kontrole přistěhovalectví.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, ve kterém mají převahu konzervativně smýšlející soudci, podle agentury Reuters znamená, že někteří přistěhovalci by mohli být zadržováni neomezeně dlouhou dobu. Nárok na projednání kauce během deportačního řízení totiž nebude automatický.

Liberální soudce Stephen Breyer k verdiktu řekl, že pravděpodobně porušuje americkou ústavu, která všem zaručuje rovná práva. Breyerův konzervativní kolega Samuel Alito ale argumentuje tím, že zpochybňovaná část přistěhovaleckého zákona, kterou se soud zabýval, nemůže být použita k omezení doby zadržování.

Témata:  USA přistěhovalectví soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy