Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko jde do boje proti imigrantům: Zdvojnásobí tresty za trestné činy v ghettech

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánská vláda premiéra Larse Lökkeho Rasmussena chce zdvojnásobit tresty za přečiny v oblastech s vysokou nezaměstnaností a kriminalitou obývaných převážně přistěhovalci a jejich potomky. Plán hned zkritizovali ochránci lidských práv.

Návrh dánské menšinové vlády, kterou tvoří trojice stran, je součástí snahy zvýšit bezpečnost v zemi a také zlikvidovat do roku 2030 takzvané "paralelní společnosti". Tento pojem označuje komunitu typicky přistěhovaleckého původu, která minimalizuje svou společenskou, kulturní a prostorovou začleněnost do většinové společnosti a jejích morálních norem a zvyklostí.

V prosinci zveřejnila dánská vláda seznam 22 lokalit, pro které platí nejméně tři z těchto pěti kritérií: množství imigrantů a jejich potomků přesahuje 50 procent, nezaměstnanost je vyšší než 40 procent, více než 2,7 procenta obyvatel byly usvědčeny z trestných činů, více než 50 procent lidí má jen základní vzdělání a průměrný hrubý příjem je méně než 55 procent průměrného příjmu v regionu.

Dánská právní expertka Birgitte Arentová Eirikssonová prohlásila, že plán může být v rozporu s principem, že "všichni lidé jsou si před zákonem rovni".

Keld Albrechtsen, který stojí v čele nevládní organizace pomáhající v ghettech, řekl, že zmíněný návrh uškodí mladým lidem, kteří se dali na cestu zločinu. "Nemyslím si, že by potřebovali další represe. Potřebují někoho, kdo jim pomůže," prohlásil Albrechtsen.

V zemi s 5,6 milionu obyvatel žije nyní asi půl milionu lidí jiného než západního původu, což je desetkrát víc než v roce 1980. V takzvaných paralelních společnostech žijí nejvíce Somálci a Libanonci, konstatuje ministerstvo.

Témata:  Dánsko uprchlíci ghetto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy