Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ficův spolupracovník v centru pozornosti slovenských úřadů. Zkoumají jeho prověrku

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Bratislava - Slovenské úřady začaly zkoumat bezpečnostní prověrku tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně, který měl podle článku zavražděného novináře Jána Kuciaka podnikatelské vazby na osoby patrně blízké italské mafii.

Na mafii má prý vazby také asistentka premiéra Roberta Fica Mária Trošková. "Bezpečnostní prověrka pana Jasaně, která je platná dva roky, je v současnosti již otevřená. Dělají se potřebné kroky a úkony k posouzení toho, zda došlo k selhání," řekl dnes poslanec Ľubomír Galko, který je šéfem parlamentního výboru pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Dodal, že Trošková bezpečnostní prověrkou nedisponuje a že o ni ani nežádala.

Bývalý poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie Jasaň listu Plus jeden deň řekl, že nebyl napojen na žádnou mafii. Pohrozil žalobami za pomluvu a urážky.

Jasaně i Troškové se již v úterý zastal Fico. Ministryně spravedlnosti za koaliční stranu Most-Híd Lucia Žitňanská dnes ale označila za zcela nepřijatelné, aby na úřadu vlády působili lidé, kteří mohou být v kontaktu s mafií.

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na italského podnikatele Antonina Vadalu, který je v médiích označován osobu blízkou mafii 'Ndrangheta, již v roce 2016 psal slovenský týdeník Plus 7 dní. Právě aktivitám italského podsvětí na Slovensku se před svou smrtí věnoval reportér portálu Aktuality.sk Kuciak.

Kuciak byl spolu se svou partnerkou minulý týden zastřelen ve svém domě. Policie jako pravděpodobnou příčinu dvojnásobné vraždy označila Kuciakovu novinářskou práci. Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy řekl, že Kuciak pracoval s veřejně dostupnými zdroji. Odmítl také dřívější spekulace některých slovenských médií, že v okolí těl obětí střelby byly vyskládány náboje jako vzkaz od mafie.

Nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzvaly Fica, aby se v souvislosti s vraždou novináře postaral o odchod ministra vnitra a policejního prezidenta z funkcí. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn neposkytovat veřejnosti ani politikům informace o případu, aby se zabránilo komplikacím při vyšetřování vraždy. Opozice upozornila, že o průběhu vyšetřování v uplynulých dnech informoval Fico, který se také zúčastnil porady vedení prokuratury, policie a tajné služby.

Témata:  Robert Fico Slovensko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy