Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska plánuje kvůli vraždě Kuciaka v neděli vystoupit v televizi

Andrej Kiska
Andrej Kiska
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska chce v souvislosti s vývojem po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka tuto neděli mimořádně vystoupit v televizi. Informoval o tom podle serveru Sme.sk prezidentův mluvčí Roman Krpelan.

Kiska potvrdil, že přijme demisi, kterou slovenský ministr kultury podal v souvislosti s vraždou. "Prezident je v kontaktu s ústavními činiteli a v pondělí převezme od ministra kultury Marka Maďariče jeho abdikaci," uvedl Krpelan.

Maďarič dnes řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení v ministerském postu byl zavražděn novinář.

Do vyšetření případu opustili svá místa na úřadu slovenské vlády dva spolupracovníci premiéra Roberta Fica - tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a premiérova asistentka Mária Trošková. Na jejich někdejší podnikatelské vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář ve svém posledním článku, který dnes nedokončený zveřejnil Kuciakův domovský portál Aktuality.sk i další slovenská média.

Dvojnásobná vražda, jejímž motivem byla podle policie nejspíš investigativní práce reportéra, vyvolala na Slovensku vlnu nevole mezi politiky, pracovníky médií i u veřejnosti.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy