Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Kuciaka: Slovenská policie provádí razie v objektech patřících Vadalovi

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenská policie dnes provádí na východě země razie v objektech spojených s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, o němž se ve svém článku zmiňoval zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak.

Podle zpravodajského portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, policie prohledává objekty v Michalovcích a v Trebišově. "Mělo by to být v objektech italského podnikatele Vadaly," píše server s tím, že jim tuto informaci potvrdily blíže neupřesněné důvěryhodné zdroje.

Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii 'Ndrangheta. Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích.

Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy označila reportérovu práci. Patrně první vraždu novináře v novodobých slovenských dějinách odsoudili slovenští politici, špičky EU i český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou k dopadení vraha.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl novinářům, že případ má určitý přesah do Česka. Oznámil, že Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem.

Témata:  Slovensko policie SR Ján Kuciak

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy