Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínský útok z roku 2016 bude řešit vyšetřovací komise německého parlamentu

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německý parlament zřídil zvláštní komisi, která se bude zabývat teroristickým útokem na berlínský vánoční trh z prosince 2016. Islamistický útočník tam zabil 12 lidí, včetně jedné Češky. Dosavadní vyšetřování ukázalo na mnoho závažných chyb úřadů.

Nejkrvavějšímu útoku ve jménu Islámského státu (IS) na německém území se už věnují vyšetřovací komise v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku, kde atentátník Anis Amri nejčastěji pobýval. Na celoněmecké úrovni ale taková komise do dnešního dne zřízena nebyla, a to přesto, že si řada pozůstalých stěžovala, že se stále nepodařilo objasnit celé pozadí případu.

Pozůstalí, včetně Čecha Petra Čižmára, jehož žena Naďa při útoku zemřela, kvůli tomu kritizovali německé úřady i kancléřku Angelu Merkelovou (CDU). Šéfka německé vlády jim na prosincovém setkání v předvečer prvního výročí útoku řekla, že na vyšetření případu dohlédne.

Německé úřady sice tuniského islamistu Amriho, který používal řadu falešných identit, několik měsíců sledovaly a věděly, že porušuje zákony a prodává drogy, ale přesto ho nezatkly. I když ho považovaly za potenciálně nebezpečného, tak ho nedokázaly deportovat zpět do Tuniska. Ukázaly se také jasné nedostatky v komunikaci mezi tajnými službami jednotlivých spolkových zemí.

Na všechny tyto oblasti se chce parlamentní vyšetřovací komise zaměřit. "Byl systém přetížený, nebo šlo o jednotlivé chyby?" nastínil dnes jednu ze základních otázek šéf komise Armin Schuster (CDU).

Témata:  Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy