Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatím nebude žádné slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka, rozhodlo Německo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Slučování rodin běženců, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, nebude v Německu až do konce července možné. Loni do konce listopadu tímto způsobem do spolkové republiky přišlo zhruba 85.000 rodinných příslušníků uprchlíků.

Po Spolkovém sněmu opatření dnes schválila i Spolková rada, komora německého parlamentu, která zastupuje zájmy spolkových zemí. Informovala o tom agentura DPA.

Slučování rodin běženců, kteří dostali jen doplňkovou ochranu, německá vláda v březnu 2016 na dva roky přerušila kvůli vysokému počtu migrantů, kteří v té době do země přicházeli. Opatření mělo vypršet v polovině března, strany vládní koalice se ale nakonec dohodly na jeho prodloužení.

Od začátku srpna by mělo být slučování rodin opět povolené. V rámci jednání o nové koaliční vládě se CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté (SPD) ale dohodli, že by mělo do Německa měsíčně přicházet maximálně 1000 rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou.

Sociální demokraté navíc v koaličních rozhovorech prosadili také opatření, které má usnadnit slučování rodin ve složité humanitární situaci. Podrobnosti ke slučování rodin by měla nová koalice - pokud vznikne - vepsat do nového zákona.

Témata:  Německo uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy