Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cla na dovoz hliníku a oceli? Obchodní války jsou dobré a dají se snadno vyhrát, říká Trump

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na dovoz hliníku a oceli do USA může vyvolat obchodní válku s nejbližšími obchodními partnery. Plánované zavedení cel kritizuje EU, Kanada i největší světový výrobce oceli - Čína.

Trump ve čtvrtek na setkání se zástupci amerického průmyslu oznámil, že USA příští týden zavedou cla ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Od tohoto kroku si slibuje oživení amerického ocelářského a hliníkárenského průmyslu. Trump dnes na twitteru napsal, že obchodní války jsou "dobré", prý "se dají snadno vyhrát".

Podle německého průmyslu takové opatření ale ohrožuje celý světový obchod. Evropská komise by mohla již ve středu zavést odvetná opatření, podle svého mluvčího se na ně již dlouho připravuje. Konkrétní položky, které by zatížila clem, komise neuvedla. Podle agentury DPA by se ale na seznamu mohla ocitnout americká whisky, motorky Harley-Davidson nebo brambory a rajčata z USA.

Komise chce také zajistit, aby americká cla neměla za následek zahlcení evropského trhu čínskou ocelí dodávanou za dumpingové ceny. Pokud by se její dovoz zvýšil, zavede EU ochranná opatření, uvedl mluvčí. Jako se třetím pilířem počítá EU s jednáním s ostatními zahraničními partnery.

Plánované zavedení cel kritizuje Čína. Její podíl na dovozu oceli do USA v současnosti představuje zhruba tři procenta. "Pokud by příkladu USA následovaly všechny země, mělo by to bezpochyby závažné důsledky pro mezinárodní obchod," uvedla mluvčí pekingského ministerstva zahraničí.

Možná protiopatření ohlásila i Kanada. Ministryně zahraničí Chrystia Freelandová označila Trumpovo oznámení za "absolutně nepřijatelné". Brazílie nevylučuje "opatření na multilaterální a bilaterální úrovni". Tato země je po Kanadě druhým největším dodavatelem oceli do USA. Podobně se vyjádřily i další důležité dodavatelské země Mexiko a Jižní Korea.

Témata:  USA Donald Trump ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy