reklama

Přes jih britských ostrovů se přehnala sněhová bouře Emma. V Irsku bylo na jejím vrcholu bez elektřiny kolem 120.000 domácností a život se tam v pátek prakticky zastavil. Na londýnském letišti Heathrow kvůli počasí zrušili 370 letů, informoval deník The Guardian.

V Irsku a Británii bylo v pátek zrušeno přes 1900 letů, napsal deník The Guardian. Zcela uzavřená zůstala letiště v Dublinu, Corku a v Cardiffu. Letiště ve Skotsku, kde mráz mírně polevil, se otevřela, avšak cestující tam museli počítat se zdržením či rušením letů. Omezení se dotkla i spojení s Prahou. Podle stránek Letiště Václava Havla byly zrušeny dva páry letů mezi českou metropolí a Dublinem, dále lety do Londýna (City), Bristolu a Glasgow. Zrušen byl také spoj na Heathrow, kde se neuskutečnilo 30 procent letů.

Nejhůře dolehla Emma na jihovýchod Irska, kde se údajně tvoří až dvoumetrové závěje. Doporučení nevycházet ven sice odpoledne přestalo platit, úřady však stále žádají obyvatele, aby nevyjížděli na silnice a na několika místech prodloužily platnost červené výstrahy až do dnešních 9:00 místního času (10:00 SEČ). "Země musí dnes víceméně setrvat v hibernaci", řekl vicepremiér Simon Coveney. V Irsku se v pátek neobchodovalo na burze, zavřené byly také všechny školy a většina vládních institucí. Některé školy prý nemusí otevřít ani v pondělí.

Irský premiér Leo Varadkar ujistil, že dopravit k lidem potraviny a palivo je nyní prioritou vlády. Web independent.ie odhaduje, že aktuální rozmary počasí vyjdou irskou ekonomiku na přibližně 116 milionů eur (téměř tři miliardy Kč).

Na mnoha místech Irska napadlo podle meteorologů 40 centimetrů sněhu a poprvé od roku 2010 dostal výraznější sněhovou nadílku i Dublin. Další podobnou dávku sněhu už meteorologové neočekávají, dále však v pobřežních oblastech hrozí záplavy. Ty se vyskytly už v pátek například i v jižní části Dublinu. Sníh nebo smíšené srážky navíc mají pokračovat v průběhu noci.

Dopravní chaos v pátek přetrvával také v Británii, kde stovky aut zapadlých ve sněhu pomáhala vyprošťovat armáda. Úřady v mnoha oblastech vyzývaly obyvatele, aby cestovali jen v případě absolutní nutnosti, podle šéfa dopravní policie pro hrabství Devon, Cornwall a Dorset šéfinspektora Adriana Leiska ale někteří lidé varování nedbali. "Když musíme osvobozovat vás, může to znamenat ohrožení života někoho jiného," uvedl.

Obrovské výpadky provázely železniční dopravu po celé Británii. Odpoledne byly nečekaně pozastaveny všechny odjezdy z nejrušnějšího britského nádraží, londýnského Waterloo, nakonec ale bylo oznámeno, že vlaky budou jezdit až do večerních hodin.

V západní a centrální Anglii a Walesu bylo s příchodem večera přes 13.000 odběratelů bez proudu poté, co ve Walesu napadlo místy půl metru sněhu.

K asi 60 obětem extrémního počasí v Evropě v Británii v pátek zřejmě přibyly další dvě. V hrabství Devon zemřel 70letý muž, kterého předtím zachránili z útesů u města Torquay. Ve Skotsku pak bylo nalezeno tělo podle všeho patřící Alison Foxové, která si ve čtvrtek odpoledne vyšla na procházku do kopců u města Menstrie.