Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský ministr vnitra neodsoupí. Chce vyšetřit vraždu Kuciaka, pak rozpoutá "politické peklo"

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák nemíní odstoupit a řekl, že všechny síly chce věnovat tomu, aby policie byla schopna objasnit vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

"Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata," řekl dnes Kaliňák ve slovenském rozhlase. "Mým úkolem je, abychom zajistili, že se to vyšetří," zopakoval v odpovědi na naléhání moderátora.

Ten se podle serveru Sme.sk mimo jiné ministra ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost. Kaliňák odvětil, že moderátor celou tragédii zužuje na politický problém. Vyhnul se přímé reakci na připomínku, že mu nevěří matka Kušnírové. "Stavíte to jako fakt, nemáte to změřené," odvětil Kaliňák na tvrzení, že důvěru v ministra vnitra a policejního prezidenta Tibora Gašpara nemá ani velká část veřejnosti.

"Deset minut kladete stejnou otázku, která s vraždou těchto lidí nesouvisí. Dost mě to mrzí," prohlásil po opakovaných otázkách na politickou odpovědnost. Už po skončení relace novinářům podle listu Denník N řekl, že nejprve chce vyšetřit vraždu, pak se může rozpoutat "politické peklo".

Po vraždě novináře, který psal o údajných daňových a dotačních podvodech a pochybných spojení lidí z okolí premiéra a předsedy vládní strany Směr Roberta Fica, již ohlásil demisi ministr kultury Marek Maďarič, nyní tak učinil i premiérův dlouholetý spolupracovník Roman Šipoš. Koaliční stranu Most-Híd, která Kaliňáka k odstoupení vyzvala, ale ponechala další kroky na Směru, mezitím opustil jeden z poslanců a také ekonomický poradce Tomáš Meravý. Kaliňák je také místopředsedou vládní strany Směr.

Sociolog Michal Vašečka v Denníku N přirovnal události posledních dnů na Slovensku k situaci po únosu prezidentova syna v éře tehdejšího premiéra Vladimira Mečiara. "Veřenost už není ochotna tolerovat oligarchický model, který v zemi zdomácněl, a už vůbec ne to, že se Slovensko začalo z oligarchického modelu měnit v mafiánský stát. Lidé toho mají dost. Ve svém okolí sleduji, že i voliči Směru, hlavně ti mladší, otevřeně říkají, že za těchto okolností vláda nemůže pokračovat. To jsme tu ještě neměli," řekl.

Témata:  Slovensko Robert Fico Ján Kuciak

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy