Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump znovu řádil na twitteru, pohrozil "zavedením daně" na dovoz aut z EU

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump v sobotu v příspěvku na sociální síti twitter pohrozil "zavedením daně" na dovoz automobilů z Evropské unie.

Reagoval tak na zprávy o tom, že evropští činitelé zvažují 25procentní clo na některé výrobky ze Spojených států. Tyto úvahy však zase byly reakcí na předchozí Trumpovo prohlášení, že USA se chystají zavést dovozní cla na ocel a hliník.

"Tohle je to, čemu se říká obchodní válka," komentovala americká zpravodajská společnost Axios. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek uvedl, že opatření ze strany unie by se mohly dotknout ikonických výrobků, jakými jsou džíny Levi's, motocykly Harley-Davidson a bourbon.

"Jestliže chce EU dále zvyšovat své už tak masivní celní tarify a bariéry pro americké společnosti, které tam podnikají, pak jednoduše zavedeme daň na jejich auta, která volně proudí do USA," napsal americký prezident. V jiném sobotním příspěvku nazval stávající obchodní politiku USA "velmi hloupou".

Spojené státy jsou hlavním odbytištěm motorových vozidel vyrobených v EU. V roce 2016 sem mířila čtvrtina celkového vývozu. Většinu dovozu tvoří auta německé výroby, tamní automobilky ale každoročně statisíce aut vyrobí i na americké půdě, napsal zpravodajský web BBC.

Média podotýkají, že Trumpovy plány na regulaci zahraničního obchodu by neměly nikoho překvapit, neboť zapadají do jeho vize "Amerika na prvním místě" a také do rétoriky o údajně nespravedlivých obchodních smlouvách s USA. "Prezident (Trump) využívá pasáže v předpisech o mezinárodním obchodě, která povoluje dovozní tarify z důvodů národní bezpečnosti," dodává BBC.

Čtvrteční Trumpovo oznámení o oceli a hliníku zapříčinilo propad na akciových trzích a podle serveru Politico jej kritizovala řada republikánů. Podle amerického ministra obchodu Wilbura Rosse ale navrhované clo není pro Američany kupující auta důvodem ke znepokojení.

Témata:  Donald Trump clo USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy