Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá předsedkyně Svazu vyhnanců povede nadaci blízkou AfD. Nemá v lásce uprchlíky ani Čechy

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německou politickou nadaci, která má blízko k Alternativě pro Německo (AfD), povede bývalá poslankyně CDU Erika Steinbachová. Ta je v Česku a Polsku známa jako dlouholetá bývalá předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV) a podporovatelka zájmů Němců vysídlených po druhé světové válce.

Steinbachová (74) není členkou AfD. CDU opustila loni v lednu po více než 40 letech, především na protest proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové, která podle ní otevřením hranic v roce 2015 porušila zákon.

Steinbachová na počátku loňského září protiimigrační stranu podpořila na předvolebním mítinku. Ve dvou německých denících se objevily také inzeráty s její fotografií, v nichž oznámila, že dá ve volbách AfD svůj hlas.

Steinbachová působila jako poslankyně od roku 1990, dlouho byla i mluvčí CDU pro lidská práva. V roce 2016 vyvolala v Německu pozdvižení, když na twitteru zveřejnila fotografii blonďatého bělošského dítěte obklopeného davem dívek s tmavou pletí, které se ho podle textu pod obrázkem ptají, odkud pochází. Fotografie měla podle Steinbachové ukazovat budoucnost Německa v roce 2030.

"Jsme šťastni, že jsme v osobě Eriky Steinbachové jako předsedkyni naší nadace získali nanejvýš profilovanou osobnost veřejného života," uvedla dnes Nadace Desideria Erasma. Steinbachová v prohlášení uvedla, že v Německu roste tlak na svobodu slova i vědeckého bádání a tomuto trendu se chce v čele nadace postavit.

Témata:  Německo AfD uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy