reklama

"Interrupce není policie. Vzájemnou pomoc, a ne systémové násilí," znělo podle listu Gazeta Wyborcza hlavní heslo 19. ročníku asi tříhodinového pochodu v centru hlavního města.

Organizátorky v předvečer akce ujišťovaly, že nejde jen o potraty, ale i o sociální zabezpečení, hospodářskou nerovnost či sociální vyloučení migrantů, postižených, nezaměstnaných a lidí pracujících na dočasné smlouvy.

Pochod zahájil pěvecký sbor revolučními písněmi ve feministické verzi. "Volnost, rovnost, interrupce," skandoval dav. "Svobodu volby místo teroru!" hlásal jeden z transparentů. V průvodu se objevily také karikatury politiků a prelátů, kterým Polky vděčí za to, že nemají na interrupce nárok, a to včetně bývalých prezidentů Lecha Walesy, Aleksandra Kwaśniewského a Bronislawa Komorowského. "Děkujme jim, protože díky nim tu dneska jsme," znělo z tlampačů dvojsmyslně.

Polsko dovoluje potrat, pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život matky nebo když je důsledkem znásilnění a incestu. Pro další zpřísnění protipotratového zákona se vyslovuje vlivná katolická církev.