Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční strana Most-Híd přijala nabídku Kisky jednat o rekonstrukci vlády

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico sice odmítl návrhy prezidenta Andreje Kisky řešit nynější krizi obměnou vlády, nebo předčasnými volbami, jeho koalice ale zjevně jednotná není. Nejmenší člen koalice Most-Híd chce s hlavou státu jednat.

Politická krize na Slovensku, která propukla po šokující vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, se dnes vyostřila.

Kiska vidí dvě možnosti, jak dostat Slovensko z krize: rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by znovu požádala o důvěru parlamentu, anebo předčasné volby, které by v mnoha demokratických zemích byly nejpřirozenějším řešením. "O tom však musí rozhodnout parlament," dodal.

Most-Híd, strana Bély Bugára, žádá rekonstrukci vlády. Neupřesnila však, zda se spokojí s případným odstoupením ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Bugár již dříve - pod vlivem Kaliňákova odmítání vyslyšet výzvy k odstoupení po šokující vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky - uvedl, že se 12. března sejde republiková rada, která může rozhodnout o odchodu z koalice.

Za nejasný server označil postoj třetího člena vládní koalice. Šéf Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko sice připustil jednání s prezidentem, ale nepodpořil žádný prezidentův návrh.

Témata:  Slovensko Andrej Kiska Robert Fico

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy