reklama

"V roce 2013 dorazily z Říma na Slovensko podrobné zprávy o Vadalovu klanu. Mezi nimi i klíčová informace, že se ve své rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie," uvedl portál Aktuality.sk, který se odvolal na korespondenci mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a italským úřadem proti mafii (DIA).

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojování s mafií, a o podnikatelských vazbách Vadaly na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica.

List Sme i televize Markíza zpochybnily odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Zmiňovaný lékař podle Markízy nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii. Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by prý mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti.

Zastřelenou dvojici našli policisté v neděli 25. února pozdě večer. Markíza uvedla, že podle dokumentů od přítomného lékaře zemřeli o dva dny dříve, tedy v pátek. Rodina Kuciakovy snoubenky již dříve tvrdila, že se s Kušnírovou nebyla schopná spojit již od středy 21. února. Právě toto datum policie uvedla ve výzvě k řidičům, aby zálohovali svá data z kamer ve vozidlech, pokud projížděli okresy v okolí místa vraždy.