Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku roste napětí: Fico obvinil Kisku z destabilizace země a z mocenských her

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: andrejkiska.sk **www.andrejkiska.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska se po vraždě novináře Jána Kuciaka podle premiéra Roberta Fica věnuje mocenským hrám, destabilizuje zemi a nechrání její dobré jméno v zahraničí. Média už začala přirovnávat Fica k někdejšímu autoritářskému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi

Fico dnes pokračoval v kritice prezidenta po jeho nedělním projevu, ve kterém Kiska vybídl k rozsáhlé rekonstrukci vlády nebo k předčasným volbám. "Věnuje se mocenským hrám, dělá opoziční politiku, destabilizuje Slovensko místo toho, aby dělal to, co vyžaduje jeho postavení - chránit Slovensko a jeho dobré jméno," řekl Fico po dnešním pracovním obědě s velvyslanci zemí Evropské unie a USA.

Premiér dodal, že velvyslance informoval o tom, že "sledujeme útok ze strany opozice a prezidenta na principy právního státu a na výsledky demokratických parlamentních voleb". Podle Fica se opozici i prezidentovi vražda novináře hodila, protože najednou mají příběh, s jehož pomocí chtějí vládu odstranit. Po Kuciakově vraždě se pod tlak dostal hlavně ministr vnitra Robert Kaliňák, jehož rezignaci požaduje opozice i část vládní koalice.

"To, co se začalo dít po neděli, když jsme zjistili, že došlo k vraždě, je scénář, který není připravován u nás doma. Můžete mě obvinovat z konspirativních teorií, to je mi jedno. Já zde vidím nějaký rukopis ve střední a východní Evropě, který je poměrně silný. Je neuvěřitelné, s jakou rychlostí se opozice a prezident pokoušejí o demontáž legitimního výsledku demokratických voleb," uvedl dnes Fico.

Zopakoval svou dřívější kritiku na adresu Kisky za jeho loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem v New Yorku bez přítomnosti dalších slovenských politiků. Schůzka se konala v září, když se Kiska účastnil zasedání Valného shromáždění OSN. Kiska tehdy na sociální síti napsal, že se Sorosem se setkal proto, že Sorosova nadace se věnuje romské problematice a že o setkání požádal Soros poté, co si přečetl článek o úspěšném příběhu Romů na východním Slovensku. Fico tvrzení hlavy státu o tématu jednání označil za "blbost".

Podle Fica chtěl slovenský prezident soukromě hovořit se Sorosem, "o kterém všichni dobře víme, co v tomto regionu dělá".

Témata:  Robert Fico Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy