Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno kvůli zákonu o holokaustu? Polsko řeší údajné ultimátum USA

Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polsko hledí ke Spojeným státům jako k zásadnímu spojenci. V médiích se ale objevily zprávy, podle nichž dala americká diplomacie Varšavě ultimátum kvůli kontroverznímu zákonu zakazujícímu připisování viny za holokaust Polákům.

Spojeným státům stejně jako Izraeli vadí zákon, který trestá pokutou či až třemi roky vězení používání slova polský ve spojení s nacistickými zločiny a holokaustem.

Rozruch vyvolala zpráva webového deníku Onet.pl popisující únorové setkání předních představitelů amerického ministerstva zahraničí s vedením polské ambasády ve Washingtonu.

Náměstek ministra zahraničí pro Evropu Wes Mitchell podle zdrojů portálu polským diplomatům pohrozil, že pokud se zákon nezmění, mohou polský prezident či premiér zapomenout, že by se kdy setkali s prezidentem Donaldem Trumpem či viceprezidentem Mikem Pencem. Američané údajně rovněž pohrozili zablokováním financí pro společné vojenské a bezpečnostní projekty.

Podle listu Gazeta Wyborcza polská vláda o amerických výzvách ví, nevěnuje jim však patřičnou pozornost. "Není to pravda. Žádné podobné ultimátum neexistuje," odmítl mediální informace náměstek ministra zahraničí Bartosz Cichocki v rozhovoru poskytnutém televizi TVN24. Informace o amerických podmínkách směrem k Polsku označila za smyšlené i mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Témata:  Polsko USA holocaust

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy