Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana Most-Híd žádá rezignaci Kaliňáka, Fico se ji snaží udržet ve vládní koalici

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico chce, aby v koalici zůstala strana Most-Híd, která v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka vybídla k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Ten je také místopředsedou strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), odstoupit odmítá.

"Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit," řekl dnes Fico na tiskové konferenci. Dodal, že koalice bude jednat příští týden po návratu jejích zástupců ze zahraničí. Podle médií je na dovolené předseda nejmenší koaliční strany Most-Híd Béla Bugár.

Fico opět kritizoval prezidenta Andreje Kisku, který v neděli navrhl zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby jako způsob řešení krize důvěry ve stát po vraždě novináře a jeho partnerky. Prezident kvůli tomu dnes zahájil konzultace se zástupci polických stran.

"V prezidentském paláci začíná scénář, který má jednoznačně za cíl změnit mocenské poměry ve státě a negovat výsledky regulérních parlamentních voleb. Hlava státu se touto iniciativou propůjčila k opoziční hře, jejíž výsledkem nemá být stabilita státu, ale naopak chaos a předčasné volby," řekl Fico.

Ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně strany Most-Híd Lucia Žitňanská označila Ficovy výroky za neakceptovatelné a nepřípustné. Slovenský týdeník Trend na svém webu napsal, že nebude zveřejňovat informace z brífinků premiéra, na kterých předseda vlády nedává prostor novinářským dotazům a věnuje se konspiracím. Na dnešní tiskové konferenci na rozdíl od předchozích brífinků Fico povolil novinářům položit tři otázky.

Témata:  Robert Fico Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy