Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o přistěhovalecké zákony nabírá na síle. Trumpova administrativa žaluje Kalifornii

USA
USA
Foto: Pixabay

Los Angeles - Trumpova vláda podala žalobu na Kalifornii kvůli místním imigračním zákonům. Proti postupu federální vlády se kalifornští politici ohradili. Kalifornie je tradičně baštou demokratů a liberálů.

Vláda USA se ohradila konkrétně proti třem kalifornským zákonům, které podle ministerstva spravedlnosti znemožňují federálním úřadům deportovat ze země kriminálníky z řad přistěhovalců. Federální zákony, pokud jsou v souladu s americkou ústavou, jsou nadřazené státním normám.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions k podané žalobě prohlásil, že jeho úřad a prezidentova vláda chtějí bojovat proti nespravedlivé a neústavní politice. "Věřím, že vyhrajeme," řekl Sessions, který se dnes v Sacramentu setká s místními kalifornskými zákonodárci.

Demokratický guvernér Kalifornie Jerry Brown na twitteru napsal, že Sessions přijíždí do Kalifornie, aby Ameriku ještě více rozdělil. "Jeffe, tyhle politické kousky mohou být ve Washingtonu běžné, tady ale neplatí," vzkázal ministrovi spravedlnosti.

Kalifornie, která je považována za nejbohatší stát USA, s Trumpem nesouhlasí v otázce daní, postupu vůči přistěhovalcům či marihuany, kterou je možné v Kalifornii legálně užívat nejen k lékařským, ale i k rekreačním účelům.

Po převzetí moci Trump oznámil, že se chce soustředit především na zločince z řad přistěhovalců a na boj proti nelegálnímu překračování hranic. Přistěhovalcům poskytují ochranu takzvaná azylová města, která po imigrační minulosti lidí nepátrají. Kalifornie navíc přijala zákon zakazující místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně. Kalifornský zákon také brání místním úřadům spolupracovat na protipřistěhovaleckých akcích s federálními úřady.

Témata:  USA Donald Trump přistěhovalectví

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy