Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ficova vláda se rozpadá. Policie neví, kdo je vrah, Kaliňák zřejmě skončí

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Když novináři před více než týdnem poprvé informovali o vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, jen málokdo tušil, do jak velké krize tento hanebný čin Slovensko přivede. Vláda se rozpadá, policie je bezradná, a spekuluje se i o konci neotřesitelného ministra Roberta Kaliňáka.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák demisi odmítal a stál za ním i premiér Robert Fico, podle posledních informací ale v pondělí odstoupí. Tvrdí to slovenská média, která citují informace agentury SITA.

Demisi Kaliňáka požadovala opozice i koaliční strana Most-Híd. Fico se snažil najít z této krize řešení, vláda se mu ale stále více rozpadala pod rukama. "Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit," řekl Fico na tiskové konferenci. 

Po demisi ministra kultury Marka Maďariče, který kvůli vraždě novináře rezignoval, ale začalo státní správu opouštět stále více lidí. Odcházejí poslanci, úředníci, a tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a Ficova asistentka Mária Trošková po vraždě novináře také rezignovali na své posty na úřadu vlády.

Aby toho nebylo málo, tři opoziční strany na Slovensku chtějí vyvolat hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Na prosazení svého návrhu ale nemá opozice v parlamentu dostatek hlasů. Slováci se navíc bouří a chystají další masové protesty. A co je možná ze všeho nejhorší, policie není vyšetření dvojnásobné vraždy o nic blíže.

Pachatele dosud nedopadla a na případ uvalila informační embargo. "Na základě pokynu dozorujícího prokurátora není možné ze strany policie poskytovat informace k případu dvojnásobné vraždy ani k jednotlivým informacím z vyšetřování případů souvisejících s touto kauzou. V současnosti se proto policie nebude vyjadřovat k žádným otázkám,“ uvedla v prohlášení.

Fico sice tvrdí, že připravuje speciální vyšetřovací tým, jestli ale skutečně vznikne je otázkou. Lidmi otřásá politická krize a základní otázky tak stále zůstávají nevysvětleny. Nikdo tak například neví, kdy byl skutečně novinář se svou partnerkou zabit, nebo co dělal na místě činu šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer.

Témata:  Robert Fico Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy