Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži jsou predátoři? Francouzská kampaň proti obtěžování v hromadné dopravě přestřelila

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen v prostředcích hromadné dopravy v Paříži a okolí čelé kritice. Muži jsou na plakátech zobrazeni jako predátoři z živočišné říše - medvěd, vlk nebo žralok.

Mnozí uživatelé sociálních sítí se pozastavují nad tím, proč byli muži nahrazeni divokými zvířaty, a protestují i ochránci zvířat.

Šéfka centrálního regionu Île-de-France Valérie Pécresseová uvedla, že si lze jen těžko představit typického sexuálního dotěru, a proto byli muži nahrazeni zvířaty. "Nepranýřujeme tak muže obecně, ale predátory," uvedla Pécresseová.

Přispěvatelé na sociálních sítích upozorňují také na to, že volba divokých zvířat zobrazených v hrozivých pózách za ženou nebyla šťastná. Argumentují tím, že muži, kteří v hromadné dopravě obtěžují ženy, nejsou většinou nijak nápadní.

Podle jiných kritiků je nahrazení mužů zvířaty popíráním reality. "To nebyl medvěd, kdo mne z metra pronásledoval až domů, když mi bylo 14.... To nebyl vlk, kdo mne napadl u východu z (rychlodráhy) RER, byli to kluci, kteří vypadali naprosto neškodně," uvedla jedna z pisatelek na twitteru.

Ochránci divokých zvířat označili kampaň přímo za zpackanou. Organizace Ferus uvedla, že "dvounohé sexuální obtěžovatele to musí přímo těšit, že jsou přirovnáváni k tak krásným a silným zvířatům".

Témata:  Francie sexuální obtěžování muži

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy