Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Kaliňák má další problém? Elitní slovenský prokurátor na něj podá trestní oznámení

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Elitní slovenský prokurátor Vasiľ Špirko podá trestní oznámení na ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Politik prý v minulosti vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření v případu možného uplácení Kaliňáka a exministra financí a dopravy Jána Počiatka při zadávání veřejné zakázky.

Kaliňák nyní čelí tlaku opozice a části koalice, aby rezignoval v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Špirko je prokurátorem speciální prokuratury, která se na Slovensku zabývá kromě jiného nejzávažnější kriminalitou. Jako prokurátor kdysi sepsal trestní oznámení, které se týkalo možného uplácení Kaliňáka a Počiatka, jež v minulosti založili společnou firmu. Dohlížel i na prověřování obchodní transakce mezi Kaliňákem a podnikatelem, který byl mezitím obviněn z daňového deliktu. Následně byl Špirko obviněn a spisy mu byly odejmuty.

"Trestní stíhání mě jako prokurátora mohlo být účelové. Podávám trestní oznámení na ministra vnitra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policejního sboru a ředitele národní protikorupční jednotky pro podezření ze sabotáže," řekl dnes Špirko.

Policie ho před dvěma lety obvinila z toho, že ve zmiňované kauze kolem ministerstva vnitra vytvářel nátlak na svědka. Prokuratura později obvinění zrušila; zrušila i další obvinění vůči Špirkovi. Možného disciplinárního provinění minulý týden Špirka zase zprostila příslušná disciplinární komise prokurátorů.

Policejní prezident Tibor Gašpar označil dnešní Špirkovy výroky za invektivy. "Ve věci jednal nezávislý vyšetřovatel. Každý krok konzultoval s dozorovým prokurátorem," řekl Gašpar o dřívějších obviněních prokurátora. Dodal, že podezření se týkala také falšování podpisů svědka pod trestním oznámením, které sepsal Špirko. Případ podezření z korupce politiků podle Gašpara vyšetřuje národní protikorupční jednotka.

Svědek v uvedené kauze podle Špirka zmiňoval úplatky v hodnotě několika set tisíc eur, který byly prý určeny pro Kaliňáka a Počiatka.

Témata:  Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.