Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Slováků demonstrují v Bratislavě kvůli vraždě novináře

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Tisíce lidí zaplnily dnes odpoledne náměstí v centru Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Ve slovenské metropoli jde o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. Další demonstrace byly svolány do několika desítek měst po celé zemi a do zahraničí.

"Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi," řekli z pódia v úvodu demonstrace její organizátoři, občanští aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Demonstranti už v úvodu shromáždění křičeli "Dost bylo Fica" nebo "Odstoupit, odstoupit". Mnozí přišli s transparenty s nápisy jako například "Pozor, padá vláda" nebo "Chceme slušné Slovensko". Mnozí stejně jako během takzvané sametové revoluce v roce 1989 cinkali klíči nebo používali řehtačky.

Mezi prvními se z pódia přidal zástupce novinářů a také učitelů, z nichž část v minulosti stávkovala za vyšší mzdy. Předchozí jednobarevná vláda jim ale neustoupila.

Demonstrace svolali občanští aktivisté, jež stáli za vzpomínkovými shromážděními za Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou. Konaly se před týdnem na Slovensku i v zahraničí a zúčastnily se jich tisíce lidí. Řada vysokých škol dala studentům na dnešek volno, aby se mohli demonstrací zúčastnit.

Témata:  Slovensko SR Bratislava demonstrace na Slovensku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy