Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Paříže Abdeslam poprvé prolomil mlčení

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Paříž - Salah Abdeslam, který je jediným podezřelým, jenž přežil teroristické útoky v listopadu 2015 v Paříži, dnes poprvé prolomil mlčení.

Podle agentury AFP tak učinil ale jen proto, aby očistil jiného muže obviněného z toho, že při organizaci útoků pomáhal.

Abdeslam, který od svého zadržení odmítá vypovídat, byl dnes konfrontován s Alim Oulkadim, blízkým přítelem Abdeslamova bratra Brahima, jenž při útocích zahynul. Abdeslam prohlásil, že nikdy nežádal Oulkadiho o pomoc, uvedla AFP s odvoláním na soudní zdroje.

Oba muži se sešli v Bruselu den po masakru a podle vyšetřovatelů Oulkadi Abdeslama ve svém voze vezl, když už po něm bylo vyhlášeno pátrání. Abdeslam tvrdí, že Oulkadi nevěděl o tom, že je Abdeslam "veřejným nepřítelem číslo jedna".

Vyšetřovatelé se domnívají, že Oulkadi nemohl nevědět o přípravách útoků - jeho DNA byla nalezena v jednom z "konspiračních" bytů na bruselském předměstí Schaerbeek, který sloužil k sestrojení pásů s výbušninami. Abdeslam tvrdil, že Oulkadi do daného bytu nikdy nevkročil.

Abdeslam, Francouz, který se narodil a žil v Belgii, se podílel na teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly život 130 lidí. Zapletený byl podle belgických vyšetřovatelů také do atentátů v Bruselu z března 2016, při nichž zahynulo na letišti a v metru 32 lidí. K oběma útokům se symbolicky přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Témata:  Salah Abdeslam terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy