Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britští vyšetřovatelé útoku na Skripala shromáždili na 200 svědků

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Kauzou otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery se dnes zabýval vládní výbor pro krizové situace COBRA. Vyšetřovatelé shromáždili přes 240 doličných předmětů a identifikovali 200 svědků.

Zatím podle ní stále není možné ukázat na viníka. Policie podporovaná vojáky mezitím nadále prohledává anglické město Salisbury, kde se útok dosud stále neidentifikovaným nervovým plynem minulou neděli odehrál.

Ministryně vnitra Ruddová prohlásila, že je stále "příliš brzy" na to s určitostí říci, kdo stojí za otravou, po níž obě hlavní oběti zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Ministryně rovněž řekla, že vyšetřování je vedeno velmi důkladně a podílí se na něm více než 250 policistů z protiteroristického odboru. Shromážděno bylo přes 240 doličných předmětů, identifikováno 200 svědků, informovala Ruddová.

"Chci zdůraznit, že postupují rychle a profesionálně," řekla o vyšetřovatelích Ruddová. "Vynakládáme obrovské zdroje, abychom jim zajistili veškerou podporu, kterou k práci potřebují," zdůraznila šéfka resortu vnitra.

Dnešní schůzka příslušných členů kabinetu byla podobná těm, které se uskutečnily po útocích extremistů a dalších ohroženích národní bezpečnosti. Členové vlády byli obeznámeni s aktuálními výsledky vyšetřování, které se v Salisbury nyní zaměřuje mimo jiné na tamní hřbitov, kde jsou pohřbeni bývalá manželka a syn dvojího agenta.

Policie se stále snaží zjistit, jaká látka 66letého Skripala a jeho 33letou dceru Juliji otrávila. Minulou neděli byli nalezeni v bezvědomí na lavičce.

Policie prohledala mimo jiné i místní restauraci a hospodu, které dvojice před upadnutím do bezvědomí navštívila. Policie v protichemických oděvech rovněž sbírá důkazní materiál ve Skripalově domě a na hrobech jeho ženy a syna.

Policie dosud nezveřejnila podrobnosti o látce použité při útoku. Podle jedné teorie byli otráveni ve Skripalově domě, poté šli do restaurace a hospody a pak se jim udělalo špatně.

Témata:  Velká Británie Sergej Skripal

Související

Aktuálně se děje

27. září 2024 12:39

Hurikán Helene na Floridě zabíjel. V Georgii způsobil tornádo

Dva lidé přišli o život ve státě Georgia v důsledku tornáda, které vzniklo v souvislosti s hurikánem Helene. Předtím byla hlášena jedna oběť z Floridy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy