Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 82 let zemřel legendární ruský režisér a herec Tabakov

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Dnes zemřel slavný ruský režisér, herec a pedagog Oleg Tabakov, který by se v srpnu dožil 83 let. Dobře znám byl i českým divákům. Umělec ležel od prosince v moskevské nemocnici v umělém spánku.

Tabakov byl v Rusku uctíván jako filmová a divadelní legenda, jako herec působil od roku 1953. Dlouhá léta byl členem hereckého souboru divadla Sovremennik, později přešel do Čechovova moskevského uměleckého divadla (MCHAT), jehož se stal ředitelem.

Za svou bohatou kariéru vytvořil Tabakov přes 200 divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací. Často hostoval v USA i po Evropě, za svoji oddanost herectví, divadlu a výchově mladých umělců získal řadu ruských a mezinárodních cen.

První ohlasy ruských umělců hovoří o tom, že s Tabakovem odešla celá epocha ruského divadelního a filmového umění. Za jeho nejslavnější role považuje ruské kritika Gogolova Chlestakova, Moliérova Tartuffa a Salieriho v Amadeovi britského dramatika Petera Shaffera.

Soustrast "nespočetné armádě jeho žáků a stoupenců jeho talentu" vyjádřil krátce po oznámení zprávy o Tabakovově smrti ruský vůdce Vladimir Putin. Moskevská radnice podle agentury TASS začala zvažovat možné formy trvalého uctění památky slavného herce a režiséra v ruské metropoli. Divadlo MCHAT vyhlásilo třídenní smuteční programovou pauzu.

Československo Tabakov poprvé navštívil počátkem 60. let, v roce 1968 se s velkým ohlasem zhostil role Chlestakova v Revizorovi v Činoherním klubu. V Praze v poslední letech několikrát hostovala jeho Tabakerka. Zahrál si i v českém filmu režiséra Antonína Moskalyka Kukačka v temném lese. V roce 2008 převzal Tabakov v Praze čestný doktorát DAMU.

Témata:  Oleg Tabakov Rusko kultura úmrtí

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.