Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico prožívá těžké časy: Nejmenší slovenská vládní strana odmítla rekonstrukci vlády

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Řešením politické krize na Slovensku je pouze vypsání nových voleb. Řekl to dnes místopředseda nejmenší vládní strany Most-Híd a ministr životního prostředí László Sólymos.

Most-Híd v pondělí podmínil své setrvání v koalici premiéra Roberta Fica dohodou o nových volbách, podle některých představitelů zbylých dvou koaličních stran se ale jednání týkají i možnosti rekonstrukce současného kabinetu.

"Nehovoří se o rekonstrukci vlády. Tuto záležitost (politickou krizi) dokáže vyřešit nikoli rekonstrukce vlády, ale předčasné volby. Nepřichází v úvahu rekonstrukce vlády, přicházejí v úvahu předčasné volby," uvedl dnes Sólymos.

Podle něj nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a Ficova poradce Erika Tomáše strana dělá všechno pro udržení stávajícího kabinetu. Tomáš dodal, že předčasné volby jsou variantou až po vyčerpání všech ostatních možností.

Příští pondělí se uskuteční mimořádná schůze slovenské sněmovny, která bude jednat o opozičním návrhu odvolat Fica. Opozice ovšem nemá dostatek hlasů a Most-Híd dosud neuvedl, zda se při tomto hlasování k opozičním poslancům přidá.

Témata:  Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.