Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico nabídl svou demisi k vyřešení situace

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico nabídl svou demisi v rámci řešení politické krize po vraždě novináře Kuciaka. Fico to dnes řekl novinářům. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády.

Fico svou demisi podmínil tím, že prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koaliční většinu. Nového premiéra by podle Fica měla navrhnout jeho strana Směr-sociální demokracie, která volby v roce 2016 vyhrála.

Pro odchod premiéra Roberta Fica je 62 procent Slováků. Pouze zhruba 30 procent slovenských voličů si myslí, že by měl zůstat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Focus, který si nechal udělat slovenský list Denník N a zveřejnil ho krátce před dnešním Ficovým oznámením, že nabízí svou demisi v zájmu řešení politické krize na Slovensku. Přibližně jen 13 procent dotázaných je pro zachování Ficovy vlády v jeho současné podobě.

Důvěra ve Fica a jeho vládu klesla po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle exkluzivního průzkumu nynějšímu předsedovi vlády nedůvěřuje 62,2 procenta voličů. Podle nich by měl odstoupit.

S odpovědí, že Ficovi nadále důvěřují a měl by premiérem zůstat, se ztotožnilo 11,8 procenta dotázaných. Dalších 18,8 procenta lidí si myslí, že by měl v čele vlády zůstat přesto, že mu důvěřují o něco méně.

"Je vidět, že to, co se děje v posledních dvou týdnech, má zásadní dopady na důvěryhodnost Roberta Fica," domnívá se šéf Focusu Martin Slosiarik. "Míra nedůvěry v Roberta Fica byla vysoká už předtím. To se v tomto průzkumu potvrdilo. Když ale k téměř dvěma třetinám těch, kteří mu nedůvěřují, připočteme i ty, kteří mu důvěřují méně než v minulosti, jde už o 80 procent lidí, kteří mu nedůvěřují nebo ztrácejí důvěru v jeho osobu," shrnul Slosiarik.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy