Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oklahoma chce vězně popravovat plynným dusíkem

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Oklahoma City - Americký stát Oklahoma patrně začne vykonávat popravy plynným dusíkem. Použití látky ještě musí být oficiálně schváleno. V současnosti je v Oklahomě 16 vězňů, kteří byli odsouzeni k trestu smrti a proti rozhodnutí se už nemohou odvolat.

V případě schválení rozhodnutí by se Oklahoma stala prvním státem v USA, který by trestance tímto plynem popravoval, píše agentura Reuters.

"Plynný dusík bude v Oklahomě nejčastěji využívaná smrtící látka po schválení procedurálních opatření," uvedl generální prokurátor státu Mike Hunter. Jeho mluvčí odmítla odpovědět na otázku, kdy budou takové popravy zahájeny. Podle místního deníku The Oklahoman to však bude nejdříve koncem roku.

V Oklahomě nebyla vykonána poprava od roku 2015. Trest smrti byl ve státě pozastaven v důsledku několika pochybení při popravách, včetně jednoho případů, kdy se odsouzený podle svědků po vpravení smrtící injekce svíjel na lůžku bolestí.

Oklahoma se uchýlila k použití plynného dusíku poté, co se jí a dalším státům nepodařilo získat látky na výrobu smrtící injekce, protože dodavatelé nesouhlasili s použitím jejich produktů za tímto účelem.

Podle neziskové organizace Death Penalty Information Center, která popravy v USA monitoruje, je Oklahoma třetí v pořadí, co se týká počtu poprav v amerických státech. Od roku 1976, kdy byl v USA obnoven trest smrti, tam bylo popraveno 112 osob.

Témata:  popravy trest smrti USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy