reklama

"Je pozdě. Poté, co Fico dovolil, aby se vybičovaly emoce, a veřejnost začala žádat předčasné volby, faktický ústupek již působí jako arogantní gesto lidí, kteří nejsou ochotni vzdát se křesla. Napětí ve společnosti tak může ještě posílit a koalice se bude muset beztak poroučet," napsal deník Sme.

Podle listu Fico nehodlá odejít z důvodu, že cítí spoluodpovědnost za stav země, ve které zavraždili novináře, za masivní nedůvěru občanů v politiku či za to, že do své blízkosti pustil lidi podezřelé z vazeb na mafii, jak o tom psal zastřelený novinář Ján Kuciak. "Jeho vláda se rozpadá a on ji chce zachránit demisí. Za podmínek, že Směr bude nadále vládnout," uvedl list.

Podle Pravdy zůstává otázkou, zda Ficova demise bude stačit prezidentovi Andreji Kiskovi. List připomněl prezidentovo dřívější vyjádření, že řešení situace vidí v předčasných volbách nebo v zásadní rekonstrukci vlády. "Na rekonstruované vládě, pokud by dostala šanci, by byla rekonstrukce jejího programu, protože pokračovat postaru, jen s vyměněnými tvářemi, nepochybně nebude stačit nikomu," napsala Pravda.