Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jediná možnost, jak vrátit politice slušnost? Organizátoři protestů proti slovenské vládě chtějí nové volby

Robert Fico
Robert Fico
Foto: Česká televize

Bratislava - Občanští aktivisté na Slovenku, kteří minulý týden stáli za největšími demonstracemi od sametové revoluce v roce 1989 a kteří na pátek ohlásili nové protesty, žádají předčasné volby. Demise pouze premiéra Roberta Fica jim nestačí.

Politická krize na Slovensku vypukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Fico svou demisi podmínil tím, že koalice jeho strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a strany Most-Híd vytvoří novou vládu, jejíhož premiéra navrhne Směr-SD. Prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje premiéra, návrhy Fica zatím nekomentoval.

"Potřebujeme novou šanci pro slušné a spravedlivé Slovensko, a proto požadujeme předčasné volby. Toto je momentálně jediná možnost, jak se pokusit o obnovu důvěry lidí ve stát. Jediná možnost, jak vrátit politice slušnost," uvedli dnes organizátoři demonstrací. Původně požadovali demisi vlády. Podle slovenské ústavy demise premiéra znamená pád celého kabinetu.

Aktivisté míní, že předsedové tří koaličních stran na Slovensku ponížili a obelhali celou občanskou veřejnost a že jejich snaha udržet se u moci za každou cenu je důkazem snahy zamést pod koberec všechny korupční kauzy.

Témata:  Slovensko Robert Fico demonstrace na Slovensku

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy