Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o válečných zločinech? Polští katoličtí i židovští duchovní vyzvali k dialogu,

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava – K obnovení úsilí o obnovení dialogu a boji proti předsudkům uvnitř katolické i židovské komunity dnes vyzvali polská biskupská konference a rabíni. Zlou krev na začátku února vyvolalo přijetí kontroverzního zákona, který hrozí vězením tomu, kdo bude připisovat odpovědnost za holokaust polskému národu či státu.

Duchovní tak reagují na polsko-izraelský spor vyvolaný kontroverzním polským zákonem, jenž se týká viny za válečné zločiny, informovala dnes agentura AP.

Polská biskupská konference reagovala na zesílení protižidovské rétoriky v Polsku středečním prohlášením, že antisemitismus je „v rozporu s principy křesťanské lásky k bližnímu".

Na to dnes reagovala skupina polských rabínů prohlášením, že „hluboce oceňují" odsouzení antisemitismu ze strany biskupů. Rabíni také ujistili, že „se budou nadále vyslovovat proti obdobným přístupům mezi židy". Poukázali přitom na nedávné protipolské postoje vyjadřované v poslední době izraelskými i americkými židy.

Polské úřady bojují i proti občas používaným frázím jako „polské tábory smrti" v souvislosti s Osvětimí nebo s dalšími nacistickými vyhlazovacími tábory, které zřídilo za druhé světové války hitlerovské Německo na území dnešního Polska. Řada Poláků se obává, že za čas by další generace mohly nabýt přesvědčení, že holokaust měli na svědomí Poláci.

V únoru premiér Mateusz Morawiecki vyvolal bouřlivé reakce, když na mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že i někteří Židé nesli odpovědnost za holokaust.

Nový zákon způsobil krizi ve vztazích Polska s Izraelem. Izraelští představitelé i lidé, kteří holokaust přečkali a ještě žijí, mají podezření, že smyslem tohoto legislativního kroku Varšavy je znemožnit diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci.

Témata:  Polsko křesťanství židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy