Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská média: Fico bude jako Kaczyński, zůstane důležitým hráčem na koaličním písečku

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Demise slovenského premiéra Roberta Fica je největším zemětřesením na politické scéně v zemi pod Tatrami za poslední roky, trojnásobný předseda vlády se ale nehodlá stáhnout do ústraní, píšou slovenská média.

Podle tisku Fico bude obdobou šéfa polské strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, který je ve vlasti považován za osobu, jež ve skutečnosti vládu řídí zpovzdálí.

"Sám Fico naznačuje, že stažení z nejsilnější výkonné funkce ve státě bude jen kosmetickou úpravou a že zůstane důležitým hráčem na koaličním písečku. Naznačuje to fakt, že Fico zůstává šéfem nejsilnější vládní strany Směr navzdory tomu, že předsedou vlády bude Peter Pellegrini," napsal nejčtenější slovenský list Nový čas.

Nejdéle sloužící slovenský premiér rezignoval v polovině funkčního období své nynější vlády v souvislosti s politickou krizí po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ficova demise znamená pád celé vlády, přičemž nový nový kabinet sestaví dosavadní koalice tří stran.

"Uvidíme model Kaczyński se slabým premiérem Pellegrinim a jeho silným ´řidičem´ (Ficem)," míní list Sme. Konec Fica na postu premiéra označil deník za maximum možného za nynější situace.

Fico si podle listu v den své demise dal záležet na tom, aby vyslal jasný signál, že z politiky neodchází. "Svému nástupci Peteru Pellegrinimu bude ´krýt záda´, což ve skutečnosti znamená, že mu bude dýchat na krk. Bude jeho stínem, ve kterém se odehrají všechna důležitá rozhodnutí," napsal deník Sme.

"Premiér v demisi nikam neodchází. V Petru Pellegrinim našel svého Mateusze Morawieckého," přirovnaly také Hospodárske noviny očekávaný vývoj na Slovensku k situaci v Polsku, kde loni nastoupila do úřadu nová vláda premiéra Morawieckeho.

Témata:  Robert Fico Jaroslaw Kaczyński Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy