Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofera na postu bavorského premiéra vystřídal Markus Söder

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov - Novým bavorským premiérem se dnes stal Markus Söder. Jednapadesátiletý člen Křesťanskosociální unie (CSU) ve funkci po deseti letech nahradil Horsta Seehofera.

Zvolení Södera není překvapením, CSU má v bavorském sněmu absolutní většinu. Hlas rodákovi z Norimberku dalo nakonec 99 poslanců, 64 bylo proti a čtyři se hlasování zdrželi.

Dosavadní zemský ministr financí Söder nahradil Horsta Seehofera, který stál v čele Bavorska od roku 2008. Seehofer ve funkci skončil úterní půlnocí, od středy je v nové vládě kancléřky Angely Merkelové ministrem vnitra. Za jeden z úspěchů deseti let v premiérském křesle Seehofer v pondělí označil výrazné zlepšení vztahů Bavorska s Českou republikou.

Post předsedy bavorské vlády ale Seehofer neopustil dobrovolně. Tlak na jeho odchod začal postupně sílit po propadu CSU v loňských parlamentních volbách v Německu. Tváří v tvář bavorským zemským volbám, které se budou konat 14. října, se politici nakonec dohodli, že Söder bude premiérem a Seehofer zůstane předsedou strany.

Jak bude jejich spolupráce fungovat, není jasné. Oba politici dlouhodobě příliš dobré vztahy nemají, agentura DPA napsala, že oba jsou "alfa samci".

Témata:  Německo Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) Horst Seehofer

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy