Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika je rozdělena na dvě strany. Důvodem je jaderné bombardování Japonska

Bombardér Enola Gay, jeho posádku tvořili bombometčík Thomas Ferebee, pilot Paul Tibbets, navigátor Theodore
Bombardér Enola Gay, jeho posádku tvořili bombometčík Thomas Ferebee, pilot Paul Tibbets, navigátor Theodore "Dutch" van Kirk a druhý pilot Robert Lewis
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americká veřejnost je v otázce použití jaderných bomb proti Japonsku v roce 1945 rozdělena. Průzkumy přitom dosud svržení jaderných bomb na Hirošimu a Nagasaki přesvědčivě schvalovaly.

Aktuální sondáž Gallupova institutu, která byla zveřejněna u příležitosti dnešní návštěvy Baracka Obamy v Hirošimě, ukazuje, že se svržením bomb souhlasí 43 procent dotázaných Američanů, 44 procent jich bylo proti.

Ještě v roce 2005 z podobného průzkumu Gallupova institutu vyplynulo, že jaderné bombardování Japonska na sklonku druhé světové války schvaluje 57 procent respondentů, proti jich bylo 38 procent. Sondáže z let 1995 a 1990 rovněž ukazují podporu svržení nukleárních bomb, pro se vyslovilo 59, respektive 53 procent oslovených.

Největší podporu má jaderné bombardování, jehož cílem bylo donutit Japonsko k okamžité kapitulaci, a tím zabránit odhadovaným vysokým ztrátám v řadách spojeneckých invazních vojsk, mezi muži, bělochy a republikány. Naopak ženy, nebělošská část populace a demokraté zastávají odmítavý postoj. Rozdíly jsou i v jednotlivých věkových kategoriích, kdy nejmladší generace s nezbytností svržení bomb na Japonsko nesouhlasí, zatímco ta nejstarší ho podporuje.

Témata:  USA Hirošima jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy