reklama

Cena úderu

Analýza uvádí, že by Severní Korea na případný útok zřejmě neodpovídala ani tak konvenčními způsoby, jako spíš alternativními způsoby, jako jsou například kybernetické útoky nebo ponorky.

„Pokud Spojené státy chtějí zbavit Severní Koreu jaderných zbraní, budou muset přijmout následky - stejně jako Jižní Korea a možná také Japonsko. Spojené státy by rozhodně preferovaly diplomatické řešení, ale to v minulosti příliš nefungovalo. Dokonce i tvrdší sankce, které představily v březnu, jen Pchjongjang utvrdily v jeho přesvědčení," podotýká analýza.

Jednou z možností, kterou by Pchjongjang v reakci na případný úder proti svému jadernému arzenálu mohl využít, jsou chemické zbraně. „Jsou tu také legitimní obavy ohledně vývoje biologických zbraní, ale nedávné odhady naznačují, že Severní Korea má dostupné pouze vzorky," uvádí analýza.

Chemické zbraně?

Tvrdí také, že ačkoliv by Severní Korea zřejmě byla schopna vyprodukovat velké množství plynů sarin a VX, nemá dostatečné zásoby pro to, aby se daly použít pro rychlý odvetný úder. KLDR také podle ní nemá ani dostatek raket, které by tyto chemické zbraně mohly přenášet.

„Tyto zásoby navíc rychle stárnou. Uskladněné látky ztrácí účinnost a určité množství zásob chemických zbraní Pchjongjangu již může být zcela neefektivní. Hodnota chemických zbraní KLDR ale spočívá v jejich psychologickém dopadu. Příležitostné útoky chemickými zbraněmi stačí k vytvoření plošné paniky, zejména mezi civilisty. Ochrana proti chemickým zbraním je navíc neobratná a nákladná," vysvětluje analýza.

Analýza se domnívá, že jednou z nejúčinnějších zbraní, které má KLDR k dispozici, jsou speciálně vycvičená komanda a sabotéři. Ti by se nepozorovaně mohli dostat například do Jižní Koreje a způsobit značné poškození infrastruktuře, logistice a dalším zařízením.

„Takovéto útoky by v kombinaci s dalšími konvenčními a asymetrickými údery mohly paralyzovat ekonomiku a téměř s jistotou by vedly k odklonění značného množství zdrojů a lidí na vysledování a eliminaci těchto jednotek."

Diplomatické řešení prioritou

Vzdušná síla KLDR je podle analýzy zastaralá a nasazené letouny by pravděpodobně nepřežily zpáteční cestu. Pchjongjang ale podle ní v poslední době investuje například do dronů a bezpilotních letounů a v případě potřeby by zejména v Jižní Koreji mohlo letectvo KLDR napáchat velké škody.

To samé pak podle ní platí i o námořnictvu. Jeho hlavní síla pak spočívá v ponorkách, které by mohly představovat hrozbu i pro Japonské moře.

Boj na poli kybernetiky by pro KLDR podle analýzy nebyl ničím novým. Většinou se jednalo o takzvané DDoS útoky a různé viry a trojské koně.

Na závěr analýza dodává, že jakýkoliv preventivní úder proti jadernému arzenálu KLDR by nutně znamenal velké škody. Pokud by USA chtěly přece jen zasáhnout, nyní by podle analýzy byla ta správná chvíle, není ale podle ní pravděpodobné, že KLDR USA záminku k takovému útoku poskytne.

„Zajištění diplomatického řešení je nesrovnatelně více žádoucí než přímá intervence, protože i bez jaderného arzenálu by útok na Severní Koreu znamenal velmi ničivou odplatu. Nikdy nebude perfektní čas na operaci, která by jaderný potenciál KLDR zničila, ale jedno je jisté: každým rokem se Pchjongjang dostává blíže použitelnému jadernému zastrašujícímu prvku," uzavírá analýza.