reklama

Nový kabinet vytváří dosavadní tříčlenná koalice, ve které je nejsilnější stranou Směr-SD. Ta by své nominace do vlády měla schválit ještě dnes.

SNS do kabinetu navrhla stávající ministry obrany, zemědělství i školství. "SNS nemění své kandidáty. Pokud bude zachováno programové prohlášení, na kterém jsme se dohodli po parlamentních volbách, Slovenská národní strana nemá problém program naplňovat," řekl předseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko.

Ministerstvo obrany za dosluhující Ficovy vlády rozběhlo projekt obstarání obrněných vozidel za stovky milionů eur, což je největším modernizačním projektem slovenské armády. SNS loni vyměnila tehdejšího ministra školství Petera Plavčana, který rezignoval po aféře spojené s podezřením na netransparentní rozdělování evropských dotací.

Nejmenší vládní strana Most-Híd navrhne do vlády dosavadní ministry dopravy a životního prostředí. Současnou ministryni spravedlnosti za Most-Híd Lucii Žitňanskou, která se rozhodla nepokračovat v novém kabinetu, by měl nahradit předseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál.

Vicepremiér Peter Pellegrini, který je také místopředsedou Směru-SD a zřejmě se stane premiérem, po schůzkách s předsedy SNS a Mostu-Híd řekl, že proti zmiňovaným nominacím nemá výhrady.