Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norská ministryně Listhaugová podala demisi, její výrok o teroristech pobouřil zemi

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Norská ministryně spravedlnosti Sylvi Listhaugová rezignovala na svou funkci, aby zabránila pádu středopravé menšinové vlády. Zemi pobouřil její výrok na adresu opoziční Dělnické strany, kterou obvinila, že jsou pro ni práva teroristů důležitější než bezpečnost země.

Opoziční Dělnická strana byla v roce 2011 hlavní obětí teroristického útoku spáchaného pravicovým extremistou Andersem Behringem Breivikem.

Parlament dnes měl hlasovat o vyslovení nedůvěry ministryni z protiimigrační Strany pokroku.

Premiérka Erna Solbergová již dříve uvedla, že pokud bude většina poslanců parlamentu hlasovat proti Listhaugové, vyzve k hlasování o důvěře celé vládě. Hlasování o vyslovení nedůvěry Listhaugové žádalo šest opozičních stran a bylo téměř jisté, že ministryně důvěru nedostane.

Listhaugová možnému pádu vlády zabránila svou dnešní demisí. Zdůvodnila ji tím, že nemůže dovolit, aby Dělnická strana přišla kvůli jejímu odchodu o moc. Pravicově populistická Strana pokroku tvoří norskou menšinovou vládu společně s Konzervativní stranou Höyre a Liberální stranou Venstre.

Témata:  Norsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy