Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Argentinský soud odsoudil důstojníky z Operace Cóndor. Likvidovali politické odpůrce

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Argentinský soud poslal za účast na takzvané Operaci Cóndor, při které v 70. a 80. letech vlády několika jihoamerických zemí likvidovaly politické odpůrce, do vězení 14 bývalých důstojníků na osm až 25 let. Další dva osvobodil.

Bývalý argentinský generál a diktátor Reynaldo Bignone byl odsouzen na 20 let. Uvedla to agentura AP. Bignone si už nyní odpykává doživotní trest za podíl na únosech a mučení.

Při Operaci Cóndor vlády šesti jihoamerických zemí v 70. a 80. letech koordinovaně za pomoci tajných služeb likvidovaly politické oponenty. Operaci zahájil chilský diktátor Augusto Pinochet a kromě Chile se na ní podílela i Argentina, Bolívie, Brazílie, Paraguay a Uruguay.

Při operaci bylo podle některých odhadů zabito na 50.000 lidí. Proslula mimo jiné takzvanými lety smrti, při nichž byli političtí oponenti diktatur shazováni z letounů do moře. Za zločiny v konkrétních případech již byli někteří v různých zemích odsouzeni.

Existence operace vyšla najevo počátkem 90. let, kdy byly v Paraguayi objeveny tajné dokumenty tamní policie.

Rozsudky jsou považovány za milník, protože je to poprvé, co soud prokázal, že zločinné spolčení nazývané Operace Cóndor provedli diktátoři šesti jihoamerických zemí.

Témata:  Argentina August Pinochet

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy