Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci varují: Záplava plastů v Pacifiku mnohonásobně vzrostla

plasty
plasty
Foto: Pixabay

Washington - Tři roky trvající výzkum zjistil až 16násobný nárůst objemu odpadů v Tichém oceánu proti předchozímu podobnému zkoumání. V oblasti mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy se nachází okolo 80 tisíc tun plastů. Některé z nich prokazatelně pocházejí dokonce z doby před více než 30 lety

"Toto (výsledek studie) skutečně podtrhuje nutnost rychle zastavit příliv plastů do oceánu a rovněž přijmout opatření k úklidu stávajícího nepořádku," uvedl Laurent Lebreton z nizozemské organizace The Ocean Cleanup.

Členové výzkumného týmu analyzovali za pomocí letadel a lodí po dobu tří let plochu znečištěnou odpady. Našli mezi nimi velké množství zbytků převážně rybářských sítí, plastových nádob a balení výrobků.

Pouze čtvrtina z plastů byla menší než pět centimetrů, většina byla ve velmi zachovalém stavu navzdory mnohdy pokročilému stáří. Výzkumníci byli v některých případech schopni z nápisů identifikovat datum výroby, přičemž nejstarší předmět pocházel z roku 1977, dalších sedm z 80. let.

Plastové odpady, které se dostávají do oceánu, se mají tendenci shlukovat do velkých ploch, v nichž se postupně rozpadají a jejich malé částečky mohou být podle expertů v případě konzumace nebezpečné pro mořské živočichy.

Témata:  plasty moře ekologie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy