Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní válka: Čína v reakci na zavedení zla na ocel a hliník pohrozila USA cly na vepřové či ovoce

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Čína v reakci na cla na ocel a hliník, které uvalil americký prezident Donald Trump, uvažuje o zavedení cel na zboží z USA, jako vepřové, jablka či ocelové trubky. Obě země se tak přibližují obchodní válce.

Trump ve čtvrtek podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Od dnešního dne také vstupují v platnost cla na dovoz ocele a hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotýkají Číny.

Trump uvedl, že po zveřejnění seznamu čínského zboží, na které by mohlo být zavedené clo, začne 30denní konzultační období. To prakticky vytváří prostor pro případná jednání, která by vyřešila Trumpovo obvinění týkající se krádeže duševního vlastnictví a nucených transferů technologií.

"Čína doufá, že Spojené státy se stáhnou z okraje propasti, učiní moudrá rozhodnutí a zabrání tomu, aby se bilaterální obchodní vztahy dostaly do nebezpečné oblasti," uvedlo čínské ministerstvo obchodu v prohlášení.

Současně však Čína ukázala, že je připravena k odvetě, když oznámila, že plánuje zavést cla na dovoz zboží z USA v hodnotě až tří miliard USD. Na seznamu je celkem 128 amerických produktů, mimo jiné také čerstvé ovoce, víno a ořechy. Tato cla mají být odpovědí na americká cla na ocel a hliník.

Čína zároveň upřesnila, že pokud se nepodaří oběma zemím dohodnout o obchodních otázkách, je připravena zavést cla ve dvou fázích. V první fázi to budou cla ve výši 15 procent na 120 produktů. Později pak 25 procent na vepřové a recyklovaný hliník.

Peking podle analytiků zatím zvolil zdrženlivý postoj. "Čína svým rezervovaným postojem doufá, že Trump si může uvědomit své chyby a napravit své postupy," řekl zástupce hlavního ekonoma čínského hospodářského institutu Čínské centrum pro mezinárodní ekonomickou výměnu Sü Chung-cchaj. "Pokud bychom opravdu chtěli protiúder, tvrdší odpověď by byla zacílená na sóju a automobily," dodal.

Témata:  Čína USA clo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy