Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva údajně chystá restrikce na americké zboží kvůli clům na ocel

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko v reakci na americká cla na ocel a hliník pravděpodobně vytvoří seznam restrikcí na zboží dovážené ze Spojených států.

Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na náměstka ruského ministra obchodu Viktora Jevtuchova.

"Připravíme svou pozici, předáme ji ministerstvu hospodářství a obrátíme se na (Světovou obchodní organizaci) WTO," uvedl podle Interfaxu náměstek. "Pravděpodobně připravíme návrhy ohledně odvetných opatření. Restrikce na americké zboží. Domnívám se, že všechny země půjdou touto cestou," dodal.

Podle předběžných odhadů ministerstva obchodu by americká cla mohla připravit ruské producenty oceli o dvě miliardy dolarů (zhruba 41 miliard Kč) a producenty hliníku o jednu miliardu dolarů.

O uvalení cel ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku tento měsíc rozhodl americký prezident Donald Trump. Cla dnes vstupují v platnost, Evropské unii a šesti státům se však podařilo získat dočasnou výjimku, která platí do 1. května.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy