Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Polsku se bouří proti zpřísnění zákona o potratech, do ulic vyšly desítky tisíc demonstrantů

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Ve Varšavě a jiných polských městech demonstrovaly desítky tisíc lidí, kterým se nelíbí plánované další zpřísnění zákona o potratech. Ve Vratislavi na jihu Polska přišly na demonstraci stovky lidí. Odpůrci potratů naopak na dnešek ohlásily zvláštní celostátní modlitby, napsala polská tisková agentura PAP.

Legislativní úprava zakazuje potraty nenapravitelně nemocných a poškozených plodů i těch s Downovým syndromem. Povoleny by měly zůstat jen v případě ohrožení života matky nebo pokud je těhotenství důsledkem zločinu.

Úpravu navrhla skupina občanů a nyní je projednávají parlamentní výbory. K odmítnutí novely vyzvali odborníci OSN a bývalý komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks.

Demonstranti svolaní ženskými organizacemi vydali před budovu parlamentu, ústředí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a sídlo katolických biskupů. Účastníci protestů nesli transparenty s nápisy "Svobodná volba" či "Žena je lidská bytost". 

Polský zákon o potratech patří již nyní podle AP k nejpřísnějším v Evropě a opakovaně je v zemi předmětem sporů. Vláda dříve chtěla zakázat všechny interrupce, masivní protesty v roce 2016 ji ale přiměly od záměru ustoupit.

Témata:  Polsko potraty EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy