Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zadržela muže napojeného na útočníka z Francie

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie zadržela v noci na dnešek v souvislosti s vyšetřováním pátečního teroristického útoku v supermarketu na jihu země sedmnáctiletého mladíka, který byl přítelem útočníka.

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na francouzskou prokuraturu. Již v pátek policisté zadrželi ženu údajně napojenou na střelce. Útok si vyžádal čtyři oběti, včetně policisty, který na místě zasahoval a vyměnil se za rukojmí.

Zadržený mladík nebyl nijak blíže identifikován, úřady pouze uvedly, že jde o mladistvého narozeného v roce 2000. Útočníkem byl pětadvacetiletý Redouane Lakdim původem z Maroka, kterého při přestřelce v obchodě, kde držel rukojmí, policie zastřelila.

Čtyřhodinové drama začalo v pátek dopoledne, když se útočník poblíž Carcassonne zmocnil automobilu, jednu osobu v něm zabil a druhou zranil. Poté začal střílet na policisty, kteří se vraceli z ranního běhu, popsal zástupce policie Yves Lefebvre. Jednoho z mužů zranil na rameni, nešlo ale o vážné zranění.

Následně se ozbrojenec vydal do supermarketu v nedalekém Trèbes, kde zabil další dva lidi, zákazníka a zaměstnance, a několik osob držel jako rukojmí. Policistům se z obchodu podařilo část lidí dostat, jednu ženu ale Lakdim použil jako svůj lidský štít. Právě tehdy se Arnaud Beltrame nabídl, že se s ženou vymění. Když se tak stalo, nechal na stole zapnutý mobilní telefon, aby policisté venku mohli sledovat situaci uvnitř. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do obchodu. Útočníka usmrtila, zraněn byl ale i Beltrame.

Za mrtvého byl zpočátku označován i portugalský občan, později se ale ukázalo, že byl jen vážně zraněn a je v nemocnici v Carcassonne. Další detaily o obětech úřady zatím neupřesnily.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy