Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska kvůli pozvání neofašistů nepřijde na slavnostní koncert

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes večer nepřijde na slavnostní koncert, kterým v Bratislavě vyvrcholí oslavy 30. výročí takzvané svíčkové manifestace.

Důvodem je fakt, že organizátoři pozvali i neofašistickou stranu Mariána Kotleby, informoval média prezidentův mluvčí. Setkání v centru metropole se ale Kiska zúčastní.

"Vzpomínka na svíčkovou demonstraci je oslavou svobody, demokracie a odvahy lidí. Pozvání fašistů na večerní vzpomínkový koncert je proto mimořádně nešťastným způsobem připomínky 30. výročí této významné události," uvedl podle Deníku N Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Kiska opakovaně označuje Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) za fašistickou a úkolem politiků podle něho je, aby na nepřípustnost její ideologie upozorňovali. LSNS je jedinou stranou, kterou nezve k politickým jednáním.

Kotlebova strana se hlásí k válečnému slovenskému státu, který byl spjat s nacistickým Německem. Velebí rovněž prezidenta tehdejší Slovenské republiky, katolického kněze Jozefa Tisa, který byl po válce odsouzen a popraven.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy