Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělé demonstrují proti zatčení Puigdemonta, policie je v pohotovosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Tisíce lidí dnes vyrazily do ulic Barcelony k protestům proti zadržení obžalovaného expremiéra Carlese Puigdemonta v Německu.

Část demonstrantů snažících se projít k sídlům úřadů se střetla s policejními těžkooděnci. Informují o tom španělská média.

Lidé s katalánskými vlajkami a transparenty vyzývajícími k propuštění Puigdemonta a dalších "politických vězňů" se vydali k barcelonským sídlům evropských institucí a k německému konzulátu. Právě německá policie dnes dopoledne Puigdemonta zadržela, když zemí projížděl na cestě z Finska do Belgie.

Demonstrace svolalo několik separatistických organizací na různá místa Barcelony, sejít by se pochody měly u sídel zmíněných úřadů. Policisté se pokoušejí zahradit průvodům cestu za pomoci obušků, někteří účastníci se však nechtějí podřídit výzvám policie k ukončení protestu.

Expremiér je ve Španělsku obžalován ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska a země na něj vydala evropský zatykač.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy